Wijnkelder maken in eigen huis

author
1 minuut, 54 tweedes Lees

Wijnkelder maken in eigen huis

Sommige mensen dromen ervan om een eigen wijnkelder in huis te hebben. Helaas zal niet elke woning hiervoor geschikt zijn. Toch zijn er meerdere mogelijkheden voor het maken van een eigen wijnkelder. Zo kan bijvoorbeeld de schuur omgebouwd worden, de voorraadkast of een gedeelte van de keuken. Je kan het zo gek maken als je wil om je droom te verwezenlijken. Maar hoe maak je nou eigenlijk een wijnkelder en wat heb je er allemaal voor nodig? In dit artikel geven wij een aantal tips mee over hoe je dit kan doen.

Wat heb allemaal nodig?

Om een wijnkelder te bouwen in huis zijn er verschillende dingen nodig, hieronder volgt een opsomming + uitleg:

Beschikbare ruimte vrij van geuren

De eerste stap van het maken van een wijnkelder is een beschikbare en geschikte ruimte vinden. Zoals hierboven al vermeld kan dit een voorraadkast of schuur zijn. Het belangrijkste is dat er genoeg ruimte is voor 20 flessen wijn en dat er genoeg loopruimte is. Daarnaast kan het ook verstandig zijn om een horeca koelkast aan te schaffen en dat neemt ook veel ruimte in beslag. Een schuur kan prima dienen als een wijnkelder omdat er genoeg loopruimte is. Echter, zal de schuur wel aangepast moeten worden zodat het geschikt is om te dienen als wijnkelder.

Verder is het ook belangrijk dat de beschikbare ruimte vrij is van geuren. Geuren van aardappels en preiachtige groenten kunnen ervoor zorgen dat de wijn gaat rotten. Ook andere sterke geuren zoals verf en benzine kunnen schadelijk zijn voor de wijn. Kiest u ervoor om de wijnkelder in de voorraadkast of schuur te maken zorg er dan voor dat alle nare geurtjes weg zijn.

Een donkere kamer

Eenmaal een beschikbare ruimte gevonden houdt er dan rekening mee dat de wijnkelder donker moet zijn. UV stralen geven een bepaalde warmte af wat ook schadelijk kan zijn voor de wijn. Een lamp zal geen kwaad doen zolang het maar niet te lang of onnodig aanstaat.

Luchtbevochtiger

Ten slotte is het belangrijk dat de wijnkelder de juiste temperatuur heeft (10 tot 13 graden Celsius). Om de temperatuur in de gaten te houden adviseren wij om meerdere thermostaten te installeren en een luchtbevochtiger. Want de lucht in de wijnkelder moet een hoge luchtvochtigheidsgraad hebben namelijk tussen de 60 en 70%.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *