Waarom word je slaperig van rode wijn?

author
1 minuut, 34 tweedes Lees

Voor veel rode wijn liefhebbers is dit soms een puntje: de moeheid die je krijgt bij het drinken van rode wijn. Rode wijn geeft naast een ontspannen gevoel of een slaperig gevoel. Als je een feestje hebt of een verjaardag is dit natuurlijk niet fijn. Maar hoe komt het dat je slaperig wordt van een glas rode wijn? Wij leggen het je uit!

Uitdroging

60% van de wijndrinkers geeft aan slaperig te worden van het drinken van rode wijn. Dit komt omdat rode wijn een alcoholisch drankje is wat zorgt voor uitdroging. Naast het feit dat je er dus hoofdpijn van wijn kan krijgen kan je er dus ook moe van worden. Nu zal je denken: ik ga rode wijn drinken want dan val ik lekker in slaap. Het tegendeel is bewezen want het kan ook zorgen voor een onrustige nachtrust. Door het drinken van alcohol slaap je minder vast en kan je dus vaak wakker worden. Door die onrustige nachtrust kan je je ook vermoeid voelen omdat je geen goede slaap hebt gehad.

Onderzoek

Er is in 2017 een onderzoek gestart door de BMJ die 30.000 mensen uit 21 landen hiervoor onderzochten. In dit onderzoek moesten de deelnemers verschillende soorten alcohol drinken zoals: rode wijn, witte wijn, bier en sterke drank. Ze moesten aangeven of ze positieve of negatieve gevoelens kregen bij het drinken van deze drankjes. Positieve gevoelens worden gezien als: zelfverzekerd, energiek of ontspannen. Negatieve gevoelens worden gezien als: moeheid, agressie, misselijkheid en rusteloosheid. Uit het onderzoek bleek dat de helft van de deelnemers zich moe voelde na het drinken van rode wijn. Dit betekend niet dat rode wijn slaapverwekkender is dan bijvoorbeeld witte wijn. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat er een stofje zit in rode wijn dat moeheid creëert wat niet in witte wijn zit. Het is is dus waarschijnlijk dat dit een gevoel is en dat het per persoon verschilt. 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *