Alles over witte wijn

Witte wijn is een wijn waarvan de kleur kan stro-geel, geel-groen of geel-goudkleurige kan zijn. Witte wijn wordt gemaakt van groene of blauwe druiven. Voorbeelden zijn chardonnay of sauvignon blanc. Witte wijn wordt gemaakt van groene of blauwe druiven. Voorbeelden zijn chardonnay of sauvignon blanc. Witte wijn wordt geproduceerd door alcoholische gisting

Hoe wordt het gemaakt?

Witte wijn wordt geproduceerd door alcoholische gisting van de niet-gekleurde pulp van druiven die een witte tot donker blauwe huid kan hebben. Het wordt behandeld zodat het een gele en transparante kleur in het eindproduct behoudt. De grote verscheidenheid van witte wijn komt uit het grote aantal variëteiten, werkwijzen wijnbereiding van witte wijn, alsmede de verhouding van suiker residuen.

Hoelang bestaat witte wijn?

Witte wijn bestaat minstens 2500 jaar. Waar druiven konden groeien gingen mensen ze ook verbouwen om zo witte wijn maar ook rode wijn te kunnen drinken. Witte wijn werd in Europa, Amerika, Oceanië en in mindere mate Afrika en Azië werd wijn verbouwd als gevolg van een goed klimaat en religieuze redenen.

Varianten witte wijn

De witte druiven waaruit witte wijn wordt geproduceerd zijn groen of geel. Hoewel je ook van het sap van blauwe druiven witte wijn kan maken komt dit niet veel voor. Sommige soorten witte wijn zijn erg bekend bij het grote publiek zoals Chardonnay, Sauvignon blanc en Riesling. Anderen hebben een discrete bestaan maar brengen net zulke mooie witte wijn voort bijvoorbeeld uit druivensoorten als Arneis, muscat, pinot gris enz. De wijnmaker kan ook gebruik maken van een variëteit met een gekleurde druiven mits men voorzichtig is met scheiding van de pulp (sap). De pinot noir is een blauwe druif maar wordt vaak gebruikt om de champagne te produceren.

Onder de vele typen witte wijn, droge witte wijn, zoete witte wijn, mousserende witte wijn is de droge variant de meest voorkomende.

Gevierd door schrijvers, dichters, zangers en schilders, wordt witte wijn in de vorige eeuw gebruikt als aperitief tijdens de maaltijd, met dessert, of een verfrissend drankje tussen de maaltijden. Witte wijn is meer verfrissend, lichter in zowel stijl als smaak dan rode wijn waardoor hij ideaal is voor de lente en de zomer. De oude richtlijn van “witte wijn met wit vlees” nog steeds geldt in veel gevallen, maar er zijn tal van uitzonderingen en gehemelte voorkeuren die bepalen welke wijn te koppelen met wat voor voedsel. Bij verschillende restaurants helpen ze u te kiezen bij de perfecte wijn wanneer u uit eten bent . Bijvoorbeeld bij  Woodstone Pizza & Wine helpen ze u de perfecte witte wijn te koppelen bij uw gekozen pizza.

Geef reactie